Ξυλεία Δεσποτάκι

Ξυλεία Δεσποτάκι ( Ash Wood )

'Aλλες Ονομασίες : Δεσποτάκι (άλλες ονομασίες φράξος, μέλιο), Northern ash, Southern ash

Κατανομή και Διαθεσιμότητα : Είναι διαδεδομένη σε όλες τις Ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Καλή διαθεσιμότητα ως ξυλεία και ως καπλαμάς. Η ξυλεία συχνά κατατάσσεται ανάλογα με την περιοχή που αναπτύσσεται και διατίθεται στο εμπόριο ως δεσποτάκι Βορρά (Northern ash) και δεσποτάκι Νότου. Σημειώστε ότι το άσπρο δεσποτάκι είναι η εμπορική ονομασία για το Fraxinus americana.

Γενική Περιγραφή : Το δεσποτάκι Αμερικής έχει σχεδόν τα ίδια εξωτερικά χαρακτηριστικά με το είδος που απαντάται στην Ευρώπη. Το σομφό είναι ανοιχτόχρωμο έως λευκό και το εγκάρδιο ποικίλει από γκριζωπό καφέ έως ανοιχτό καφέ και κίτρινο με καφέ ραβδώσεις. Το ξύλο έχει γενικά ευθυτενή νερά με έντονη αλλά ομιόμορφη υφή. Η ποικιλία και η διαθεσιμότητα, καθώς και άλλες ιδιότητες, του ομοιόμορφη σομφού ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή προέλευσης. Για παράδειγμα το δεσποτάκι Νότου αναπτύσσεται πιο γρήγορα και περιέχει περισσότερο σομφό και επομένως υψηλότερο ποσοστό λευκού χρώματος ενώ σε σύγκριση με το δεσποτάκι Βορρά έχει πιο ανοιχτή υφή και νερά.

Φυσικές και Μηχανικές Ιδιότητες : Το δεσποτάκι έχει πολύ καλή ολική μηχανική αντοχή σχετικά με το βάρος του. Έχει εξαιρετική αντοχή στην κρούση και επιδέχεται καλά την κάμψη στον ατμό. Επιπλέον πληροφορίες διατίθενται στην έκδοση του AHEC "Structural design in American hardwoods".

Ιδιότητες Κατεργασίας : Το δεσποτάκι μπορεί να υποστεί μηχανική κατεργασία με μεγάλη ευκολία και μπορεί να καρφωθεί, να βιδωθεί ή να κολληθεί καλά ενώ μπορεί να αποκτήσει πολύ καλό φινίρισμα μετά από βαφή και βερνίκι. Ξηραίνεται σχετικά εύκολα με ελάχιστη ποιοτική υποβάθμιση και έχει καλή σταθερότητα που σημαίνει πως το τελικό προϊόν θα εμφανίζει πολύ μικρές διαστασιακές μεταβολές λόγω πρόσληψης ή αποβολής υγρασίας.

Κύριες Χρήσεις : Έπιπλα, πατώματα, πόρτες, αρχιτεκτονικά μέρη εσωτερικών χώρων, υψηλής ποιότητας ξυλουργικά στοιχεία και διακοσμητικά, ντουλάπια κουζίνας, πλαίσια, λαβές εργαλείων, αθλητικά είδη και τορνευτά αντικείμενα. Πρόκειται για ένα όμορφο αισθητικά ξύλο με ποικιλία εφαρμογών που προσδίδει μεγάλη προστιθέμενη αξία σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων είτε ξυλουργικών στοιχείων είτε επίπλων που θα εφαρμοστεί.

FAS/1F – Prime

Πάχη:   1″ (25mm), 2″ (50mm), 3″ (75mm)

Πλάτη (mm):    Από 4″ (100mm) έως 10″ (300mm)

Μήκη (cm):      Από 8″ (2,45m) έως 16″ (4,90m)

 

Φωτογκαλερί: Ξυλεία Δεσποτάκι