Ξυλεία Τeak

ΞΥΛΕΙΑ TEAK

Κοινά ονόματα: TEAK, mai sak, pahi, tekku, kyun, sagon, gia thi

Κύρια προϊόντα στην αγορά: Πριστή ξυλεία, καπλαμάς.

Φυσικές ιδιότητες – δομή – προέλευση: Ξύλο βαρύ (610 - 690 kg/m3) και σκληρό. Το πραγματικό Teak της Burma, έχει ομοιόμορφο χρυσαφί - καφέ χρώμα χωρίς σημάδια, άλλα teak άλλης προέλευσης έχουν χρώμα πλούσιο καφέ με σκουρότερα σοκολατί - καφέ σημάδια. Το ινδικό teak έχει κυματοειδή σχεδίαση με κηλίδες. Γενικά είναι ευθύϊνο ξύλο με τραχεία και ανομοιόμορφη υφή, ελαιώδες στην αφή και καμιά φορά με λευκές γυαλιστερές εναποθέσεις. Φύεται στη Burma και Ινδίες το γνήσιο αλλά και στη Ν.Α. Ασία στην Α. και Δ. Αφρική και Carribean.

Φυσική διάρκεια στο χρόνο: Πολύ ανθεκτικό ξύλο. Μπορεί να προσβληθεί από ξυλοφάγα έντομα.

Μηχανικές ιδιότητες: Ξύλο σκληρό, μέσης πυκνότητας με μέτρια αντοχή σε κάμψη, υψηλή αντοχή σε θλίψη, με χαμηλό Μ.Ε. και χαμηλή αντοχή σε κρούση και σχίση. Αντέχει στη φωτιά και στα οξέα. Είναι ξύλο με διαστασιακή σταθερότητα.

Πυκνότητα: R(12-15%) = 0,65 gr/cm3

Μέτρο ελαστικότητας: 10.000 N/mm2

Μέτρο θραύσεως: 106 N/mm2

Συμπεριφορά στη ξήρανση και σταθερότητα μετά την ξήρανση: Ξηραίνεται καλά αλλά κάπως αργά. Τα δένδρα νεκρώνονται και παραμένουν ιστάμενα επί 3 χρόνια πριν υλοτομηθούν. Παρατηρείται μικρή μεταβλητότητα διαστάσεων μετά την ξήρανση.

Συμπεριφορά στον εμποτισμό: Ξύλο εξαιρετικά ανθεκτικό στον εμποτισμό υπό πίεση.

Συμπεριφορά στην κάμψη (καμπύλωση): Ξύλο με μέτρια συμπεριφορά στην καμπύλωση με άτμιση.

Κατεργασία με μηχανήματα – βαθμός στόμωσης εργαλείων: Παρουσιάζει μέτρια αντίσταση κατά την κατεργασία, αλλά προκαλεί υπερβολική άμβλυνση των εργαλείων. Για κοπή απαιτούνται δίσκοι με βολφραμιούχο καρβίδιο (tungstein carbide tipped). Η σκόνη που παράγεται κατά τη λείανση ερεθίζει το δέρμα.

Συμπεριφορά στο κάρφωμα και στο βίδωμα: Για κάρφωμα και βίδωμα απαιτείται προτρύπημα.

Συμπεριφορά στη συγκόλληση: Η συγκόλληση είναι καλή σε επιφάνειες που μόλις πλανίσθηκαν ή λειάνθηκαν.

Συμπεριφορά στη βαφή και το φινίρισμα: Καλή βαφή, καλό φινίρισμα ειδικά με ελαιώδη υλικά. Γνωστό για το καλό φινίρισμα και τη συντήρηση του ξύλου είναι το teakoil.

Εφαρμογές: Εκτεταμένη χρήση στη ξυλοναυπηγική για καταστρώματα, έπιπλα, ντουλάπια, εσωτερική και εξωτερική ξυλουργική, πατώματα, εξωτερικές κατασκευές, έπιπλα κήπου, κατασκευές που αντέχουν σε οξέα όπως βαρέλια ζύμωσης, αγωγοί αναθυμιάσεων, πάγκοι εργαστηρίων. Αντικολλητά, διακοσμητικός καπλαμάς.

 

Φωτογκαλερί: Ξυλεία Τeak