Ξυλεία Πόπλαρ

 

Ξυλεία Πόπλαρ ( Yellow poplar )

'Aλλες Ονομασίες : Λιριόδεντρο, tulip poplar

Κατανομή και Διαθεσιμότητα : Απαντάται ευρέως σε όλες τις περιοχές των Ανατολικών Η.Π.Α. Είναι ευρέως διαθέσιμο σε πλήρη γκάμα ξυλείας πρότυπου πάχους. Το tulipwood είναι ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα στα δάση των Ηνωμένων Πολιτειών και μπορεί να παράγει ξυλεία με προδιαγραφές μεγάλου πλάτους και μήκους η οποία ουσιαστικά δεν περιλαμβάνει ρόζους.

Γενική Περιγραφή : Το tulipwood δεν είναι λεύκη παρόλο που έχει το όνομα Yellow Poplar και Tulip Poplar (Poplar=Λεύκη). Έχει πολύ ανώτερες ιδιότητες. Πάντως το δέντρο μοιάζει στο σχήμα με τη λεύκη που απαντάται στην Ευρώπη, από την οποία προήλθε και η ονομασία του στις Η.Π.Α.

Φυσικές και Μηχανικές Ιδιότητες : Ο σομφός έχει χρώμα κρεμώδες λευκό και μπορεί να περιλαμβάνει ραβδώσεις, ενώ το χρώμα του εγκαρδίου ποικίλει από ανοιχτό κιτρινωπό καφέ έως πράσινο της ελιάς. Η υφή του ξύλου είναι από μέτρια έως λεπτή και τα νερά του είναι ευθύγραμμα. Πρόκειται για ξύλο μέτριας πυκνότητας με μικρή ανθεκτικότητα και αντοχή στις τάσεις κάμψεως, τη μηχανική καταπόνηση και τη θλίψη και με μέτρια αντοχή στην κάμψη με ατμό.

Ιδιότητες Κατεργασίας : Το Yellow Poplar είναι πολύ δυνατό για το βάρος του και είναι ιδανικό για επικολλητές δοκούς και δομικά στοιχεία, δεν σπάζει όταν καρφώνεται, μορφοποιείται με μεγάλη ευκολία δίνοντας μία ελαφρώς χνουδωτή επιφάνεια, ενώ επιδέχεται με επιτυχία τόρνευση, τρύπημα και πλάνηση. Αποκτά επίσης θαυμάσια εμφάνιση μετά από βαφή και φινίρισμα. Ο βαθμός ρίκνωσης του είναι από μικρός έως μέτριος και παρουσιάζει καλή σταθερότητα διαστάσεων.

Κύριες Χρήσεις : Δόμηση, έπιπλα, ξυλουργική εσωτερικών χώρων, ντουλάπια κουζίνας, πόρτες, πάνελ, διακοσμητικά, πάνελ με επικολλημένες άκρες, κοντραπλακέ (Η.Π.Α.), τορνευτά και λαξευτά αντικείμενα.

FAS/1F – Prime

Πάχη:   1″ (25mm), 2″ (50mm), 3″ (75mm)

Πλάτη (mm):    Από 4″ (100mm) έως 10″ (300mm)

Μήκη (cm):      Από 8″ (2,45m) έως 16″ (4,90m)

 

Φωτογκαλερί: Ξυλεία Πόπλαρ