Ξυλεία Καρυδιά

Ξυλεία Καρυδιά ( American walnut )

Aλλες Ονομασίες : Μαύρη καρυδιά, American walnut, black walnut

Κατανομή και Διαθεσιμότητα : Σε όλες τις περιοχές των ανατολικών Η.Π.Α., αλλά κύριες περιοχές εμπορικής εκμετάλλευσης αποτελούν οι κεντρικές Πολιτείες. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αμερικάνικα είδη που μπορεί να εμφυτευτεί αλλά και να αναπαραχθεί με φυσικό τρόπο. Αρκετή διαθεσιμότητα τόσο ως ξυλεία όσο και ως καπλαμάς.

Γενική Περιγραφή : Το σομφό της καρυδιάς έχει ημίλευκο χρώμα, ενώ το χρώμα του εγκαρδίου ποικίλει από ανοιχτό καφέ έως σκούρο σοκολατί καφέ. Η καρυδιά μπορεί να διατεθεί μετά από ξήρανση με ατμό, με σκουρότερο σομφό, ή χωρίς να έχει υποστεί τεχνητή ξήρανση. Τα νερά του ξύλου είναι συνήθως ευθύγραμμα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται κυματιστά ή σγουρά και του προσδίδουν μια ελκυστική και διακοσμητική εμφάνιση. Το σκούρο εγκάρδιο καθώς παλιώνει ανοίγει ως προς το χρώμα λόγω της έκθεσής του στο υπεριώδες φως.

Φυσικές και Μηχανικές Ιδιότητες : Το ξύλο της καρυδιάς είναι σκληρό και έχει μέτρια πυκνότητα, μέτρια αντοχή στην κάμψη και την κρούση και μικρή ανθεκτικότητα. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα είδη που μπορούν να υποστούν καλή κάμψη με ατμό.

Ιδιότητες Κατεργασίας : Η επεξεργασία της καρυδιάς γίνεται χωρίς δυσκολίες τόσο με χειροκίνητα εργαλεία, όσο και με μηχανές, ενώ καρφώνεται, βιδώνεται και συγκολλάται χωρίς προβλήματα. Μπορεί να βαφεί με πολύ καλά αποτελέσματα και αποκτά θαυμάσια εμφάνιση μετά από εφαρμογή βερνικιού. Κύριες Χρήσεις

Κύριες χρήσεις : Πόρτες, Πατώματα, Έπιπλα, Ξυλουργικές ενώσεις, Ντουλάπια κουζίνας, Καλούπια και τορνευτά μέρη, Επενδεδυμένα με καπλαμά πάνελ, Αθλητικά είδη, Λαβές εργαλείων   

Πάχη:   1″ (25mm), 2″ (50mm), 3″ (75mm)

Πλάτη (mm):    Από 4″ (100mm) έως 10″ (300mm)

Μήκη (cm):      Από 8″ (2,45m) έως 16″ (4,90m)

 

Φωτογκαλερί: Ξυλεία Καρυδιά