O.S.B. ( Oriented Stand Board )

2019-01-29 10:09

O.S.B. ( Oriented Stand Board )

Σε ελεύθερη μετάφραση πλάκα με προσανατολισμένες λεπτές φέτες και αυτό ακριβός είναι. Πολλαπλές στρώσεις από λεπτές μικρές φέτες ξύλου κατάλληλα προσανατολισμένες. 
Ανακαλύφθηκε το 1963 και χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και δεκαετίες. 
Το OSB έχει αντικαταστήσει το κόντρα πλακέ σε αρκετές χρήσεις, κυρίως γιατί είναι αρκετά πιο οικονομικό χωρίς να έχει τεράστιες διαφορές στην αντοχή.
Ο λόγος που είναι πιο οικονομικό από το κόντρα πλακέ, είναι ότι το κόντρα πλακέ είναι φτιαγμένο από στρώσεις από ενιαία λεπτά φύλλα ξύλου και τα είδη δέντρων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του είναι σχετικά περιορισμένα.
Το OSB, αντίθετα, χρησιμοποιεί πολύ μικρότερα κομμάτια ξύλου, τα οποία μπορούν να προέλθουν από πολύ περισσότερα είδη δέντρων, ακόμα και κορμών που είναι παντελώς άχρηστα για οποιαδήποτε άλλη χρήση.
Κατασκευάζεται σε πάρα πολλές χώρες διεθνώς και έχει περίπου το 1/3 της τιμής του κόντρα πλακέ. Όμως παρόλο που είναι πιο φτηνό, δεν είναι πολύ πιο ανίσχυρο.
Οι πολλαπλές στρώσεις από φέτες ξύλου οι οποίες δεν έχουν συγκεκριμένη φορά το κάνουν εξαιρετικά ανθεκτικό σε όλες τις πιέσεις. Σίγουρα όχι όσο το κόντρα πλακέ, αλλά δεν έχει σχέση με άλλες πλάκες τεχνίτης ξυλείας όπως πχ νοβοπάν ή MDF. 
To OSB μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σχεδόν παντού.
Είναι ιδανικό για εξωτερικές κατασκευές (πχ σπιτάκια κήπου, σκυλόσπιτα), για επενδύσεις σε τοίχους, για υπόστρωμα πατώματος, για τοιχοποιία, για δημιουργία μόνωσης, κατασκευή κουτιών, σκελετό επίπλων, διακοσμητικές κατασκευές.