Οδηγός τοποθέτησης πατώματος laminate.


ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΔΑΠΕΔΑ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΣ
• Τα laminate πατώματα μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν σε κάθε δάπεδο, όπως τσιμέντο, κεραμικά πλακάκια, πλαστικά δάπεδα κλπ..
• Δεν είναι κατάλληλα δάπεδα αυτά με παραμένουσα υγρασία ή ασταθή δάπεδα (όπως παλιές μοκέτες).
• Αν υπάρχουν ανωμαλίες πάνω από 3mm θα πρέπει να προηγηθεί στοκάρισμα.
• Για να εκμηδενισθεί η περίπτωση της ανερχόμενης υγρασίας καλό είναι να στρώσουμε το δάπεδο με φύλλα PE (όπως το νάιλον του αμπαλάζ).
• Ο χώρος που θα γίνει η τοποθέτηση πρέπει να έχει θερμοκρασία πάνω από 18 βαθμούς.
• Η σχετική υγρασία πρέπει να είναι 50-60%.
• Επειδή το ξύλο είναι φυσικό υλικό επηρεαζόμενο από την υγρασία, πρέπει να προβλέπονται αρμοί διαστολής 8-12mm, στα ακόλουθα σημεία:
1. περιμετρικά στους τοίχους
2. γύρω από κάθε σταθερό σημείο όπως σωλήνες, κάσες από πόρτες
3. σε ενώσεις με άλλα σταθερά δάπεδα
4. περιμετρικά στους τοίχους
5. γύρω από κάθε σταθερό σημείο όπως σωλήνες, κάσες από πόρτες
6. σε ενώσεις με άλλα σταθερά δάπεδα
• Να μην εξαερίζετε το χώρο κατά την διάρκεια της τοποθέτησης.
• Κάθε πακέτο αφού ανοιχθεί θα πρέπει να μένει για 48 ώρες στο δωμάτιο όπου πρόκειται να τοποθετηθεί.

 

Βήμα 1 ….Έλεγχος δαπέδου:

Πρέπει να ελέγξετε αν το δάπεδο είναι επίπεδο ή έχει οποιεσδήποτε ανωμαλίες, με τη βοήθεια ενός πήχη. Αν υπάρχει κενό μεγαλύτερο από 3 mm μεταξύ του δαπέδου και του πήχη, θα πρέπει να γεμίσετε αυτό το κενό με υλικό πλήρωσης και να καταστήσετε το δάπεδο ομαλό. 
Πριν την τοποθέτηση πρέπει να αποφασίσουμε πια είναι η καλή μας πλευρά, αυτή δηλαδή που φαίνεται περισσότερο , που είναι περισσότερο ακάλυπτη από έπιπλα. 
Η φορά που θα τοποθετήσετε το Laminate όταν έχετε έναν χώρο παραλληλόγραμμο θα είναι παράλληλα στην μεγάλη πλευρά. 
Ξεκινάτε από την περισσότερο ακάλυπτη πλευρά έτσι ώστε αν χρειαστεί στο τέλος να έχουμε ρετάλι (δηλαδή κομμένο παρκέτο) να είναι σε σημείο που δεν φαίνεται πολύ.

 

Βήμα 2 ….Τοποθέτηση υποστρώματος:


Ανάλογα με το δάπεδο που έχετε από κάτω θα σας προτείνουν τα καταστήματα της Ξυλείας Αντώνογλου και το συγκεκριμένο υπόστρωμα. 
Κάποια από αυτά έχουν και θερμομονωτικές ιδιότητες οπότε κάνουν διπλή δουλειά για εσάς. 
Για να ξεκινήσετε την τοποθέτηση, ξετυλίξτε το υπόστρωμα πάνω δάπεδο.
Στο κάτω μέρος του υποστρώματος υπάρχει νάιλον, προκειμένου να προστατευτεί το συνθετικό δάπεδο από υγρασία προερχόμενη από κάτω. Το υπόστρωμα θα συντελέσει στην πλήρωση κενών μικρότερων από 3 mm (ελάχιστες ατέλειες δαπέδου) και την κατάλληλη στερέωση του δαπέδου.
Απλώνουμε το υπόστρωμα παντού στον χώρο ξεδιπλώνοντας το ρολό και αυτό παράλληλα με την μεγάλη πλευρά 

 

Βήμα 3. Τοποθέτηση της πρώτης σανίδαςΑφού το κάνετε είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την πρώτη σειρά παρκέτων. 
Μπορείτε να τοποθετήσετε αποστάτες κατά μήκος των τοίχων του δωματίου όπου πρόκειται να τοποθετηθεί συνθετικό δάπεδο, έτσι ώστε να αφεθεί κάποιος κενός χώρος μεταξύ του τοίχου και του ξύλινου δαπέδου που θα επιτρέψει τυχόν μελλοντική διαστολή λόγω υγρασίας.
Οι αποστάτες θα πρέπει να διατηρούν τη σανίδα σε απόσταση τα 8-10mm κενού από τον τοίχο. Δύο αποστάτες είναι αρκετοί για μια σανίδα. Μετά από την τοποθέτηση των αποστατών, μπορείτε να τοποθετήσετε την πρώτη σανίδα, με την πλευρά της αυλάκωσης να είναι στραμμένη προς τον τοίχο.
Κάνουμε όλη την σειρά και στο τέλος ότι κοπεί θα εφαρμοστεί πρώτο στην επόμενη σειρά, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

 

Βήμα 4 …. Μέτρηση τελευταίας σανίδας πρώτης σειράς.

Μόλις φτάσετε στην τελευταία σανίδα της πρώτης σειράς, θα πρέπει να μετρήσετε το μήκος της σανίδας που θα τοποθετηθεί μεταξύ του τοίχου και της τελευταίας σανίδας. 
Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να τοποθετήσετε μια πλήρη σανίδα δίπλα στην πρώτη σειρά, τοποθετώντας την με την πλευρά της προεξοχής προς τον τοίχο, αφήνοντας κενό 4 mm μεταξύ της πρώτης σειράς και της σανίδας.
Στη συνέχεια, μπορείτε να σχεδιάσετε τη γραμμή πάνω στη σανίδα με τη βοήθεια μιας γωνιάς, για να κόψετε το κομμάτι και να συμπληρώσετε το κενό μεταξύ του τοίχου και της τελευταίας σανίδας Αφού κάνετε τις απαραίτητες μετρήσεις, μπορείτε να κόψετε τη σανίδα που μετρήθηκε με δισκοπρίονο ή πριόνι.

 

Βήμα 5 …. Τοποθέτηση της επόμενης σειρά σανίδων:


Μετά από την τοποθέτηση της τελικής σανίδας που έχετε κόψει σύμφωνα με το κενό που μετρήθηκε συνεχίζετε έτσι με όλες τις σειρές.
Ξεκινήστε την επόμενη σειρά σανίδων με το κομμάτι που έχει περισσέψει από την προηγούμενη σειρά. Πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 40 cm. Για την καλύτερη εμφάνιση του τελικού δαπέδου, βεβαιωθείτε ότι όλα τα κομμάτια που περισσεύουν έχουν το ίδιο μήκος - αυτό προσδίδει ένα συμμετρικό μοτίβο και ελαχιστοποιεί τα περισσεύματα. Για πιο απλό αποτέλεσμα, μπορείτε να κάνετε το μοτίβο ακανόνιστο.
Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για την τοποθέτηση των σανίδων, μέχρι να καλυφτεί εντελώς το δωμάτιο.

 

Βήμα 6 …. Τοποθέτηση της τελευταίας σειράς σανίδων


Όταν φτάσετε στην τελευταία σειρά τοποθέτησης, ίσως χρειαστεί να κόψετε τις σανίδες κατά μήκος. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τοποθετήσετε την τελευταία σανίδα ακριβώς πάνω στην προτελευταία σειρά με την επάνω επιφάνεια προς τα κάτω. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τους αποστάτες των 8 mm κόντρα στον τοίχο, τοποθετήστε μια νέα σανίδα κόντρα στους αποστάτες και χρησιμοποιήστε την άκρη της για να σημαδέψετε τη γραμμή κοπής στην κάτω πλευρά της σανίδας που θέλετε να κόψετε και βρίσκεται από κάτω της. Τώρα μπορείτε να κόψετε τη σανίδα στο σωστό πλάτος. Βεβαιωθείτε ότι η αυλάκωση είναι στη σωστή πλευρά.

Ακολουθήστε τον βήμα-προς-βήμα οδηγό μας για να μάθετε τον τρόπο τοποθέτησης του laminate. 
Στην πραγματικότητα, η τοποθέτηση είναι πολύ εύκολη, ενώ αποτελεί έναν πολύ ωραίο τρόπο για να δώσετε μια όμορφη πινελιά στα δωμάτιά σας.