Το ξύλινο δάπεδο είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία που παρατηρεί κανείς όταν εισέρχεται σε ένα χώρο.

           Καθορίζει την πρώτη εικόνα και δημιουργεί μια αίσθηση θαλπωρής στο χώρο τον οποίο βρίσκεται.

           Το ξύλο ως υλικό είναι ζεστό και φιλικό. Όσον αφορά τις ιδιότητες του, είναι θερμομονωτικό, που σημαίνει πως διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο εφαρμόζεται. Με απλά λόγια έχει την ιδιότητα να "ζεσταίνει" το χειμώνα και να "δροσίζει" το καλοκαίρι ενώ ταυτόχρονα απορροφά τους ήχους και αυτό το κάνει κατάλληλο και  για παιδικό δωμάτιο.
          Υπάρχουν πολλά είδη ξύλων, το καθένα με τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του, από τα "κλασσικά"   όπως δρυς σφένδαμος έως τα νεοεισερχόμενα στην αγορά τροπικά ξύλα όπως teak, doussie, ικανά να ικανοποιήσουν την αισθητική και το γούστο του καθενός αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου. 

           ΚΑΡΦΩΤΑ ΔΑΠΕΔΑ : αποτελούν το κλασικό, παραδοσιακό είδος παρκέτων. Θεωρείται η πιο ανθεκτική λύση στο ξύλινο δάπεδο. Πρόκριτε για ολόσωμα τεμάχια αποτελούμενα από το ίδιο ξύλο σε όλο το πάχος τους, ενο το πάχος του τεμαχίου είναι από 19mm έως 22mm. Όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος της σανιδάς τόσο περισσότερες και βαθύτερες λειάνσεις επιτρέπει. 

        Σε αυτή την περίπτωση η ξύλινη επίστρωση στερεώνεται με κάρφωμα επάνω σε κατασκευή από ξύλινα καδρόνια ή σε ψευτοπάτωμα από σανίδες ή σε πλάκες από κόντρα πλακέ θαλάσσης. Η κατασκευή αυτή στερεώνεται σε σταθερό υπόβαθρο συνήθως στο πάτωμα που είναι από σκυρόδεμα.

        Η απόσταση για τα καδρόνια δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40cm κέντρο – κέντρο. Η τοποθέτηση του ψευτοπατώματος  πρέπει να γίνει με αρμό ώστε να διευκολύνουμε τον αερισμό της ξυλείας του πατώματος. Στο κενό μεταξύ πλάκας και ξύλινης επίστρωσης τοποθετούμε ηχομωνοτικό υλικό.

       Όταν η τοποθέτηση έχει ολοκληρωθεί επιλέξτε με προσοχή τα βερνίκια που θα χρησιμοποιήσετε για να λουστράρετε το πάτωμα σας. Η ποιότητα της επιφάνειας του βερνικιού είναι καθοριστικής σημασίας αφού αυτό που φθείρεται πρώτα κατά την χρήση του πλατώματος  είναι το φιλμ του βερνικιού, ενώ το βερνίκι είναι αυτό που θα βάλει την τελευταία πινελιά στο πάτωμα σας.